Τα 5 καλύτερα Caching Plugins για WordPress | 2020

Τα 5 καλύτερα Caching Plugins για WordPress

Εάν ψάχνεις ποια είναι τα καλύτερα caching plugins για να χρησιμοποιήσεις στο WordPress site σου, είσαι στο σωστό σημείο. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι είναι το caching, πώς μπορεί να βοηθήσει τη σελίδα σου και ποια είναι τα καλύτερα, κατά την άποψή μας, caching plugins που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Τι είναι το caching?

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι μία σελίδα στέλνεται ένα αίτημα (request) στον server για να την εμφανίσει, ο server επεξεργάζεται το αίτημα και συλλέγει όλα τα στοιχεία που περιέχει αυτή η σελίδα και τα στέλνει πίσω τον browser σου. Ο browser τότε επεξεργάζεται όλα αυτά τα στοιχεία όπως το μενού, το λογότυπο, τα κείμενα, τα sidebars, τις εικόνες κτλ και τα εμφανίζει στην οθόνη σου.

Η διαδικασία συλλογής όλων των στοιχείων της σελίδας από τον server δεν είναι απλή διαδικασία. Τα στοιχεία συνήθως είναι δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες, ενώ για να συλλέξει πολλά από αυτά είναι αναγκασμένος να ανατρέξει στη βάση δεδομένων, μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Τα caching plugins έρχονται να δώσουν μία εξαιρετική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αντί ο server να αναζητά κάθε φορά τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας από την αρχή, το caching plugin βοηθά τον server να αποθηκεύσει πολλά από αυτά σε μία προσωρινή μνήμη.

Έτσι την επόμενη φορά που κάποιος επισκέπτης θα ζητήσει την εμφάνιση της σελίδας, ο server μπορεί να σερβίρει αυτά τα στοιχεία κατευθείαν, χωρίς να χάσει χρόνο αναζητώντας τα. Ο server απαλλάσσεται από χρονοβόρες διαδικασίες αναζήτησης δεδομένων και οι σελίδες φορτώνουν πιο γρήγορα!

Τα πλεονεκτήματα του Caching

Δεν έχει υπάρξει ακόμα σελίδα WordPress που δεν θα ωφεληθεί από την εγκατάσταση ενός Caching Plugin. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και δίνουν λύση σε θεμελιώδη προβλήματα του web και του WordPress.

Η εγκατάσταση ενός Caching Plugin στο WordPress σου θα σε βοηθήσει στα εξής:

 • Θα αυξήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου. Η ταχύτητα φόρτωσης είναι εκεί που θα δεις άμεσα τη μεγαλύτερη διαφορά. Περιγράψαμε νωρίτερα πώς μειώνει την ταχύτητα φόρτωσης οπότε δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω.
 • Θα μειώσεις τις διεργασίες που εκτελεί ο server σου. Αυτό θα εξοικονομήσει πολλά resources (CPU, RAM κτλ) από τον Server σου, τα οποία θα μπορέσει να διαθέσει σε άλλες διεργασίες όπως να εξυπηρετήσει άλλους επισκέπτες. Συνεπώς, ο τωρινός server σου θα μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους επισκέπτες, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χωρίς να χρειαστεί να τον αναβαθμίσεις (€€€).
 • Θα βελτιώσεις την εμπειρία των επισκεπτών σου. Αυτό οδηγεί μαθηματικά σε περισσότερα conversions (πωλήσεις, clicks, εγγραφές, επικοινωνίες κτλ ανάλογα τον στόχο σου) και λιγότερες πρόωρες αποχωρήσεις (bounce rate). Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν η σελίδα σου φορτώσει σε περισσότερα από 3 δευτερόλεπτα, μπορεί να αποχωρήσει μέχρι και το 40% των επισκεπτών. Ναι… η ταχύτητα μετράει.
 • Πολύ πιθανό να βελτιώσεις τη θέση της σελίδας σου στο Google. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές σε πελάτες μας μετά τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας τους. Είναι ένα έμμεσο αποτέλεσμα που οφείλεται στην αύξηση της ταχύτητας και στην βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, δύο παράγοντες που λαμβάνει πολύ σοβαρά η Google στον αλγόριθμο κατάταξης των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Με Caching ή χωρίς; Ένα μικρό παράδειγμα.

Το πρώτο test έγινε με ενεργοποιημένο caching plugin (WP Rocket), ενώ το δεύτερο χωρίς κανένα μηχανισμό caching. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά ανάμεσά τους.

Σύγκριση Cache vs no cache

Παρατηρούμε ότι μειώθηκε ο χρόνος φόρτωσης (συνήθως είναι μεγαλύτερη η μείωση, απλά η σελίδα μας είναι ήδη πολύ βελτιστοποιημένη!), το μέγεθος (page size) και το πλήθος (requests) των αρχείων που ζητήθηκαν. Βελτιώθηκαν φυσικά και οι βαθμολογίες της σελίδας όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές, το οποίο είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, καλό σημάδι.

Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στον χρόνο που παίρνει στον server να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία και να τα στείλει πίσω στον browser (TTFB – Time to First Byte), όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενη ενότητα.

Στο συγκριτικό waterfall chart φαίνεται ότι στην πρώτη περίπτωση ο browser περιμένει απάντηση από τον server μόνο 33.9ms, ενώ στην περίπτωση χωρίς caching περιμένει 543.4ms, 16 φορές περισσότερο χρόνο!

Τα 5 καλύτερα Caching Plugins για WordPress

Τώρα που έμαθες τα οφέλη και είδες τη διαφορά που μπορεί να κάνει ένα caching plugin για το WordPress σου, ας δούμε τα 5 καλύτερα caching plugins που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο οικοσύστημα του WordPress.

Σημείωση: Όλα τους είναι καταξιωμένα, δοκιμασμένα στο χρόνο, με άριστες κριτικές. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι κάποιο είναι καλύτερο από όλα τα άλλα, καθώς η απόδοσή τους ποικίλει ανά περίπτωση, ανάλογα το στήσιμο του site, τις ρυθμίσεις του server, το είδος του περιεχομένου κτλ. Θα πρέπει να δοκιμάσεις ποιο από αυτά προσφέρει τη μεγαλύτερη βελτίωση στη δική σου ιστοσελίδα ή ποιο ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!

 1. WP Rocket (premium)
 2. W3 Total Cache (δωρεάν)
 3. WP Super Cache (δωρεάν)
 4. WP Fastest Cache (δωρεάν)
 5. Hyper Cache (δωρεάν)

1. WP Rocket

WP Rocket caching plugin

Το WP Rocket είναι το καλύτερο caching plugin που έχουμε χρησιμοποιήσει. Η μεγάλη διαφορά του με τα υπόλοιπα plugins είναι ότι αυτό είναι επί πληρωμή κι όχι δωρεάν. Πρόκειται όμως για ένα caching plugin με πάρα πολλές δυνατότητες και εξαιρετικά αποτελέσματα οπότε αξίζει κάθε € που θα πληρώσετε.

Χαρακτηριστική είναι η ευκολία χρήσης του από αρχάριους αλλά και από developers. Είναι εύκολο για έναν εντελώς αρχάριο να επιλέξει τις βασικές ρυθμίσεις και να εκμεταλλευτεί τα οφέλη του ισχυρού caching μηχανισμού που προσφέρει το WP Rocket.

Παρ’ όλα αυτά, έχει αρκετές σύνθετες ρυθμίσεις (μπορεί να τις αγνοήσει ο αρχάριος χρήστης χωρίς πρόβλημα) που δίνουν σε έναν έμπειρο χρήστη δυνατότητες παραμετροποίησης που λείπουν από άλλα caching plugins.

Στα θετικά του επίσης είναι η μεγάλη βελτίωση του χρόνου φόρτωσης που έχουμε δει να προσφέρει σε ηλεκτρονικά καταστήματα (WooCommerce).

Πλεονεκτήματα – Χαρακτηριστικά WP Rocket

 • Εύκολο στην χρήση από αρχάριους, ενώ παρέχει ταυτόχρονα προαιρετικές ρυθμίσεις για πιο προχωρημένους χρήστες και developers
 • Γρήγορη αρχική ρύθμιση
 • Εμφάνιση εικόνων μόνο όταν χρειαστεί (lazy load)
 • Αυτόματη δημιουργία cache (preload) ώστε να είναι πάντα διαθέσιμη και ανανεωμένη
 • Ξεχωριστή cache για κινητές συσκευές για καλύτερη απόδοση
 • Εργαλεία βελτιστοποίησης της βάσης δεδομένων
 • Εργαλεία για minification και ένωση των αρχείων css & javascript
 • Δυνατότητα μετακίνησης των javascript αρχείων στο τέλος της ουράς φόρτωσης (defer js)
 • Βελτιστοποίηση εξωτερικών scripts οπως το Google Analytics & Facebook Pixel
 • Συμβατότητα με μηχανισμούς object caching οπως η Varnish
 • Βελτιστοποίηση των Google fonts
 • Συμβατότητα με Cloudflare, Sucuri ή custom CDNs.
 • Περιορισμός του WordPress Heartbeat

2. W3 Total Cache

W3 total cache plugin

Το W3 Total Cache είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δωρεάν caching plugins. Διαθέτει μία πληθώρα επιλογών που θα χαροποιήσουν τους πιο προχωρημένους χρήστες, αλλά θα αποθαρρύνουν σίγουρα τους αρχάριους.

Έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα με αυτό το plugin αρκεί όμως να ρυθμιστεί σωστά, με απόλυτη ακρίβεια και ρυθμίζοντας παράλληλα τον server ώστε να υπάρχει αρμονική συνεργασία. Αν και το εμπιστευόμαστε, σίγουρα δεν το προτείνουμε σε αρχάριους χρήστες.

Πλεονεκτήματα – Χαρακτηριστικά W3 Total Cache

 • Δωρεάν και ποιοτικό caching plugin
 • Συμβατό σχεδόν με όλα τα είδη και ποιότητες server, αρκεί να ρυθμιστεί σωστά
 • Ξεχωριστή cache για κινητές συσκευές για καλύτερη απόδοση
 • Εργαλεία για minification των αρχείων css & javascript
 • Δυνατότητα μετακίνησης των javascript αρχείων στο τέλος της ουράς φόρτωσης (defer js)
 • Εμφάνιση εικόνων μόνο όταν χρειαστεί (lazy load)
 • Αναλυτικές ρυθμίσεις για object, database και browser caching
 • Συμβατότητα με CDNs
 • Συμβατότητα με reverse proxy μηχανισμούς όπως η Varnish και το Nginx
 • Υποστήριξη του AMP (Accelerated Mobile Pages)

3. WP Super Cache

WP super cache plugin

Το WP Super Cache είναι ένα δωρεάν plugin caching που αναπτύσσεται από την Automattic, την εταιρεία πίσω από το wordpress.com και το WooCommerce. Είναι ένα ακόμη πολύ ποιοτικό plugin το οποίο αυτή τη στιγμή έχει 2+ εκατομμύρια εγκαταστάσεις, τις περισσότερες από κάθε άλλο caching plugin.

Προσφέρει τρεις διαφορετικές επιλογές caching, ανάλογα με τις γνώσεις και τις ανάγκες του κάθε διαχειριστή, το “Expert”, το “Simple” και το “WP-Cache caching”. Οι προχωρημένοι χρήστης σίγουρα θα εκτιμήσουν το Expert mode, αλλά οι αρχάριοι καλό είναι να προτιμήσουν το Simple, καθώς μία λάθος ρύθμιση στο Expert mode μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες, μέχρι και να “πέσει” το site.

Το plugin μετατρέπει τις δυναμικές σελίδες της ιστοσελίδας σου σε στατικές HTML σελίδες, αυξάνοντας κατά πολύ τον χρόνο φόρτωσης. Αυτά τα αρχεία ανανεώνονται αυτόματα κάθε μερικά λεπτά ώστε να έχουν ενημερωμένες πληροφορίες.

Συνεπώς, μεγαλύτερα οφέλη από το WP Super Cache θα δουν ιστοσελίδες που έχουν στατικό περιεχόμενο που δεν ανανεώνεται συχνά.

Πλεονεκτήματα – Χαρακτηριστικά WP Super Cache

 • Δωρεάν και ποιοτικό caching plugin
 • Έχει μία δυνατή ομάδα developers από πίσω του, την Automattic, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί η βελτίωσή του με τακτικά και ποιοτικά updates
 • Γρήγορη και εύκολη αρχική ρύθμιση για αρχάριους χρήστες
 • Αυτόματη δημιουργία cache (preload) ώστε να είναι πάντα διαθέσιμη και ανανεωμένη
 • Αυτόματος καθαρισμός παλιών cache αρχείων
 • Συμβατότητα με CDNs

4. WP Fastest Cache

Το WP Fastest Cache έχει μία πολύ αξιοπρεπή δωρεάν έκδοση, ενώ προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στην premium μορφή του. Η δωρεάν έκδοση είναι πολύ αποτελεσματική και προσφέρει μεγάλη βελτίωση στους χρόνους φόρτωσης.

Παρ’ όλα αυτά για να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του, όπως το lazy load εικόνων, cache για κινητά, προχωρημένη βελτιστοποίηση css & js αρχείων, βελτιστοποίηση εικόνων, εκκαθάριση της βάσης δεδομένων κ.ά. πρέπει να αγοράσεις την premium έκδοση.

Είναι σχετικά απλό στη ρύθμισή του και φιλικό προς αρχάριους με κατανοητές οδηγίες ρύθμισης.

Πλεονεκτήματα – Χαρακτηριστικά WP Fastest Cache

 • Δωρεάν έκδοση αλλά με λιγότερες δυνατότητες από την premium
 • Πολύ καλή απόδοση ακόμα κι αν ρυθμιστεί από αρχάριους χρήστες
 • Επιλογές για λεπτομερή ρύθμιση του Browser caching
 • Εργαλεία για minification των αρχείων css & javascript
 • Συμβατότητα με CDNs
 • (Premium) Ξεχωριστή cache για κινητές συσκευές για καλύτερη απόδοση
 • (Premium) Δυνατότητα μετακίνησης των javascript αρχείων στο τέλος της ουράς φόρτωσης (defer js)
 • (Premium) Εμφάνιση εικόνων μόνο όταν χρειαστεί (lazy load)
 • (Premium) Βελτιστοποίηση εικόνων και δημιουργία WebP έκδοσης
 • (Premium) Εργαλεία βελτιστοποίησης της βάσης δεδομένων
 • (Premium) Βελτιστοποίηση των Google fonts

5. Hyper Cache

Hyper cache plugin

Το Hyper Cache είναι ένα δωρεάν caching plugin που έχει φτιαχτεί με στόχο κυρίως τη βελτιστοποίηση blog και forum. Δεν σημαίνει βέβαια ότι στις υπόλοιπες ιστοσελίδες δεν είναι αποτελεσματικό και πρέπει να το αποφύγετε.

Το συγκεκριμένο plugin χρησιμοποιεί για το caching μόνο PHP, οπότε λειτουργεί άψογα σε οποιοδήποτε WordPress blog εγκατασταθεί, ακόμα κι αν βρίσκεται σε server με χαμηλά resources. Χαρακτηρίζεται επίσης για την εύκολη αρχική ρύθμιση και τις απλές επιλογές του, κάνοντάς το καλή επιλογή ακόμα και για εντελώς αρχάριους χρήστες.

Δεν το έχουμε δοκιμάσει σε κάποιο project μας αλλά έχουμε ακούσει καλά λόγια για το Hyper Cache οπότε αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε στη λίστα. Ειδικά εάν είσαι ιδιοκτήτης ενός blog ή forum και δεν είσαι ικανοποιημένος με κάποιο από τα προηγούμενα plugins, αξίζει σίγουρα μία δοκιμή.

Σίγουρα πάντως δεν είναι μία τόσο ολοκληρωμένη λύση όπως π.χ. το WP Rocket ή το W3 Total Cache και θα χρειαστείς κάποιο συμπληρωματικό plugin για να επιτύχεις μία καλύτερη βελτιστοποίηση στο σερβίρισμα των στοιχείων της ιστοσελίδας σου.

Πλεονεκτήματα – Χαρακτηριστικά Hyper Cache

 • Δωρεάν caching plugin, φιλικό προς αρχάριους χρήστες
 • Εύκολη και γρήγορη αρχική ρύθμιση
 • Ιδανικό για blogs με πολλά σχόλια ή fora με συχνά ανανεούμενο περιεχόμενο
 • Ξεχωριστή cache για κινητές συσκευές για καλύτερη απόδοση
 • Συμβατότητα με CDNs
 • Συμβατότητα με το bbPress forum plugin

Συμπέρασμα

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την ανάγκη εγκατάστασης ενός caching plugin αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει ποιο είναι το κατάλληλο για την περίπτωσή του.

Εξαρτάται από το είδος και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας σου, τον server όπου φιλοξενείται και τη δυνατότητα ή όχι να καταφύγεις σε μία premium λύση επί πληρωμή.

Εάν αναζητάς μία premium λύση τότε η πρότασή μας είναι δίχως δεύτερη σκέψη το WP Rocket καθώς έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις που το χρησιμοποιήσαμε. Δυστυχώς δεν προσφέρει δωρεάν δοκιμή, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν σε ικανοποιήσει ή δεν συνεργάζεται καλά με τον server σου, μπορείς να ζητήσεις επιστροφή χρημάτων εντός 14 ημερών.

Εάν προτιμάς μία δωρεάν λύση, δοκίμασε όποιο plugin θεωρείς ότι ταιριάζει στην περίπτωσή σου σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του καθενός που αναφέραμε.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε στην αναζήτησή σου!

Το βρήκατε χρήσιμο; Μοιραστείτε το!
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket

Σχολιάστε